Koekjes, welke suiker moet ik gebruiken?

Als je koekjes gaat bakken zie je in het ene recept staan dat je basterdsuiker moet gebruiken, in het andere recept weer kristalsuiker en in de volgende weer poedersuiker. Waarom gebruik je de ene keer de ene suiker en de volgende keer weer een andere soort?

Dit heeft te maken met wat voor eindresultaat je wil van het koekje.

  • Kristalsuiker is harder waardoor je een krokant koekje krijgt
  • Poedersuiker is droger, hierdoor krijg je een droger koekje
  • Basterdsuiker is zacht en trekt vocht aan waardoor je een wat taaier koekje krijgt

Het eindresultaat van het koekje word ook bepaald door de hoeveelheid suiker die er in het deeg gebruikt word en op welke temperatuur je het koekje afbakt. Hou daarom zoveel mogelijk de recepten aan.

Bloem, gebruik ik zelfrijzend bakmeel of gewone bloem?

Om koekjes te bakken gebruik je gewone bloem, Zeeuws bloem of een andere goedkope bloemsoort maar liever geen patentbloem. Patentbloem bevat veel gluten waardoor je een taai koekje krijgt, meestal wil je een bros koekje. Soms word er ook wel eens wat bakpoeder of baksoda gebruikt om het koekje een brosser en luchtiger resultaat te geven.

Koekjesdeeg wel of niet laten rusten

Het is het beste om het koekjesdeeg minimaal 30-60 minuten te laten rusten in de koelkast. Pak het deeg in plasticfolie in en leg in de koelkast. Het deeg kan zo opstijven en de smaken kunnen goed doortrekken. Ook houd het koekje beter zijn vorm als het deeg wat steviger is.

Koekjesdeeg kun je ook prima een dag van tevoren maken en de volgende dag pas je koekjes bakken.

Koekjes af laten koelen op de bakplaat

Het beste kun je koekjes af laten koelen op de bakplaat, zo garen ze nog iets door en omdat de koekjes nog zacht zijn nadat ze net uit de oven komen kun je de vorm veranderen bij het optillen. Laat de koekjes even 10 minuten afkoelen op de bakplaat voordat je ze van de bakplaat afhaalt.

Koekjes bewaren

Koekjes kun je het beste luchtdicht bewaren, bv in een goed afgesloten koektrommel. Zorg er wel voor dat de koekjes helemaal goed afgekoelt zijn voordat je ze inpakt anders krijg je condens en dus vocht waardoor je zachte koekjes krijgt.